Ce ne spunem cand urmeaza sa ne casatorim? – o viziune personala

Am un insight – unul in legatura cu ce isi spune ea pe de o parte si el pe de alta parte atunci cand decid sa se casatoreasca. Nu stiu daca insight-ul asta vine de la faptul ca am filmat la viata mea (in ultimii 5 ani) multe nunti, miri, mirese si mai departe mi-am imaginat cum s-a ajuns acolo. Pentru ca povestea mi se pare mult mai incalcita in privinta lor, am sa incep despre ei.

Ca intr-un joc de sah, el e regele. El hotaraste finalul jocului sau trecerea lui in alta etapa. O cere sau nu o cere. E drept, ca si in joc regina (a se citi femeia) are mai multa mobilitate si poate sa grabeasca, transeze finalul jocului. Barbatul in general nu se simte cu temele facute cand vine vorba de casatorie si spre disperarea ta, a iubitei lui, procrastineaza in avansarea cererii. Plus ca de cand a auzit ca speranta de viata in secolul XXI e de vreo sapte zeci de ani, chiar nu are motive sa se grabeasca si nu e un semn de panica daca se insoara la treizeci, treizeci si ceva – are timp. Oricum el simte ca va fi suprimat, ingradit, cenzurat si izolat de toata ceata lui cu care odinioara rupea butoanele de la playstation sau manca fast food in miez de noapte – daca o sa ai in programul nuntii pusca si cureaua lata, lunga, scurta o sa vezi cum toti prietenii lui il jelesc, tinandu-se de gat, balandsandu-se ritmic si fredonand din toti plamanii versurile melodiei. Altfel barbatii se mai gandesc ca dupa casatorie, partenera urmeaza sa ii ceara sa devina tata, responsabil pe deasupra. Trecerea la statutul de tata poate sa fie vazut ca un alt pas care il scoate din elementul sau, ii da fiori, provoaca stari de disconfort. Mama joaca un rol important. De obicei ea face presiuni repetate si asidue asupra odorului, incercand sa il determine sa se casatoreasca – un binevenit ajutor pentru partenerele lor. Majoritatea prietenilor nu sunt casatoriti, asa ca nu are niciun motiv ca el sa fie primul. Nu de putine ori am intalnit cupluri de miri carora le fusese dificil sa isi gaseasca nasi, pentru ca nu aveau prieteni casatoriti. Barbatii in general fabrica ganduri teribile despre cum va arata viata lor dupa ce vor fi casatoriti, nu intamplatoare sunt glumele “atat ti-a fost”, “vezi tu de azi incolo”, facute de prieteni in ziua nuntii. Dupa ce depaseste o parte din procesele astea prin intelegere sau doar le minimalizeaza, ajunge la un grad de constientizare si intuitia il indeamna sa o ceara, sa inceapa sa construiasca in jurul unei familii, sa accepte situatia. Nu cred ca plamadirile despre care am vorbit se aplica in cazul tuturor barbatilor, insa daca nu toti se regasesc in astea, cu siguranta sunt altele pe aceleasi teme: frica, ingrijorare, imaturitate, neasumare.
ce ne spunem cand ne casatorim
Dupa cum am zis la inceput femeia e in stare, depinzand si de abilitatile ei, sa transeze soarta relatiei mai devreme decat ar face-o partenerul. Femeia e mai neinfricata in fata casatoriei, nu trece prin toate framantarile barbatilor, ba chiar din contra dupa cativa ani de relatie, sa zicem patru-sase ani, chiar isi doreste sa duca relatia intr-o alta etapa. Mai realista, femeia stie ca vrea o familie, stie ca vrea sa ramana alaturi de partenerul ei, isi doreste stabilitate si confirmare, insa ii mai ramane sa isi ajute partenerul in complicatul lui proces de intelegere a lucrurilor si intamplarilor. Ce-i drept am vazut ca specialistii astia spun ca barbatii se maturizeaza cu vreo zece ani mai tarziu decat femeile. Eu cred ca unii mult mai tarziu. Singurele frustrari ale femeii sunt alimentate de temerile barbatilor, pentru ca atunci cand partenerul trece prin procesele lui, femeia nu face altceva decat sa se indoiasca de asteptarile si sperantele ei. Indoielile trec relativ repede, ea isi da seama – cu ajutorul altor experiente ale prietenelor, cunoscutelor, articolelor, cartilor – ca barbatii vor sa mai copilareasca si se inarmeaza cu rabdare, schimba strategii, iar intr-un final asteapta sa vada cererea in casatorie mult asteptata.

Pentru ca toata povestea gandurilor care se deruleaza in mintea barbatilor si a femeilor inainte de casatorie, cererea in casatorie, mi se pare un proces complex si ma intereseaza in mod direct pentru ca fac din categoria celor care lungeste jocul :), promit ca o sa mai observ si alte aspecte la nuntile ce vor urma si revin update-uri.

Leave a comment